Jokioisten Museorautatien yhtenä tehtävänä on säilyttää ja esitellä vanhoja perinteitä ja työtapoja. Yksi esimerkki vanhasta työtavasta ja tyylistä on puisten pintojen ootraaminen, jossa alkuperäiseen pintaan tehdään maalaamalla uusi puukuviointi. Näin esimerkiksi mänty tai koivu saadaan muuttumaan arvokkaaksi tammipinnaksi. Oheisissa kolmessa kuvassa esitellään, miten oven koivuvaneriin saadaan tumma tammipinta:

  1. Lakatusta koivuvanerista hiotaan lakan kiiltävä pinta pois maalin paremman tarttumisen takaamiseksi.
  2. Hiottu pinta maalataan pohjavärillä, joka kuivuttuaan hiotaan hieman karkeaksi.
  3. Oluesta ja maalijauheista (tai vaihtoehtoisesti piimästä, maalijauheista ja etikasta) sekoitettu ja sävytetty ootrausmaali sivellään oven pintaa ja kostea pinta kuvioidaan pitkäharjaisella pensselillä piiskaamalla sekä piirtämällä puiden syitä erilaisilla kammoilla. Mikäli ootrauskuviointi ei ole toivotunlainen, se pestään vedellä pois. Kun saavutetaan haluttu kuvio, sen annetaan kuivua ja lopuksi pinta lakataan kahteen-kolmeen kertaan.
Vaalea lakattu koivuvaneripintaionen ovi.
Kuva 1, Lakatusta koivuvanerista hiotaan lakan kiiltävä pinta pois maalin paremman tarttumisen takaamiseksi. Kuva: Marko Laine 18.2. 2018.
Vaalean ruskealla pohjamaalattu vaneriovi.
Kuva 2, Hiottu pinta maalataan pohjavärillä, joka kuivuttuaan hiotaan hieman karkeaksi. Kuva: Marko Laine 18.2. 2018.
Ruskealla mahongin sävyllä ootrattu ovi.
Kuva 3, Oluesta ja maalijauheista (tai vaihtoehtoisesti piimästä, maalijauheista ja etikasta) sekoitettu ja sävytetty ootrausmaali sivellään oven pintaa ja kostea pinta kuvioidaan pitkäharjaisella pensselillä piiskaamalla sekä piirtämällä puiden syitä erilaisilla kammoilla. Mikäli ootrauskuviointi ei ole toivotunlainen, se pestään vedellä pois. Kun saavutetaan haluttu kuvio, sen annetaan kuivua ja lopuksi pinta lakataan kahteen-kolmeen kertaan. Kuva: Marko Laine 18.2. 2018.