Kalenterissa ei tapahtumia.

Minkiön aseman kahviokatos

Tässä blogissa seuraataan kauan kaavaillun kahviokatoksen toteuttamista Minkiön historialliselle asema-alueelle. Katos on tarkoitettu museojunamatkustajien ja resiinoita vuokraavien matkailijoiden levähdyspaikaksi, sateen- ja auringonsuojaksi.

Kahviokatoksen tiedotuskyltti.
Kahviokatos on Euroopan unionin osarahoittama ja yksi LounaPlussa ry:n Leader hankkeista.

Katos korvaa aikaisemmat ympäristöön sopimattomat ja helposti hajoavat telttakatokset. Katos on suuniteltu käyttäen mallina Humppilan aseman halkokatosta ja Minkiön aseman piharakennuksen katososaa.

Kahviokatos on Euroopan unionin osarahoittama ja sen rakennusprojekti toteutetaan yhdessä Louna-Plussa ry:n kanssa Leader -projektina.

Katos otettiin virallisesti käyttöön joulupukin juna -tapahumassa. Yleisö oli uudesta rakennuksesta innoissaan ja ihasteli katoksen järeää hirsirakennetta ja sitä miten hyvin se sopii Minkiön aseman historialliseen ympäristöön.

Katos valmiina ja jouluvalaistuna Joulupukin junan seistessä sen vierellä..
Katos valmiina ja jouluvalaistuna Joulupukin junan seistessä sen vierellä. Kuva: Jussi Tepponen 7.12.2024.

Katos haluttiin toteuttaa mahdollisimman hyvin ympäristöön sopivana rakemnteena, jossa kuitenkin olisi pieni rakennusjanakohdan leima. Ensivaikutelma on, että tässä onnistuttiin hyvin. Se myös tarjoaa hyvin suojan sateelta katoksesta on hyvä näköala lähteville ja saapuville junille. Myös kahvio ja WC ovat vain muutaman akseleen päässä katokselta, eikä sen kahvipöydässä ole pelkoa junasta myöhästymisestä, sillä asemaliturillekin on vain muutama askel matkaa.

Marraskuun alussa rakennuspaikalle saatiin autonosturi, jolla valmis katto nostettiin ylös ja sen jälkeen katoksen pystytolpat ja vinotuet asennettiin paikalle. Tämän jälkeen katoksen kattohuopa viimeisteltiin ja työmaan alue siivottiin.

Katoksen valmista kattoa aletaan nostaa ylös.
Katoksen valmista kattoa aletaan nostaa ylös. Kuva: Jaanus Tori 6.11.2024.
Katoksen pystytolppia asennetaan paikoilleen.
Katoksen pystytolppia asennetaan paikoilleen. Kuva: Jaanus Tori 6.11.2024.

Rakentaja luovutti valmiin katoksen Museorautatieyhdistykselle 7.11. Katos valmistui hyvissä ajoin ennen joulukuun ensimmäisessä viikonvaihteessa ajettua Joulupukin junaa, johon mennenssä alueen piti olla siivottu ja jälleen avoinna yleisölle.

Katoksen reunojen ristikkorakenteita asennetaan.
Katoksen reunojen ristikkorakenteita asennetaan. Kuva: Jaanus Tori 6.11.2024.

Seuraavaksi rakennettiin varsinaiset kattotuolit. Katto oli helppo rakentaa maassa, mitään telineitä ei työskentelyyn tarvittu. Kattotuolit ovat jykevää 5 x 5 tuumaista hirttä (no millimitoilla kuitenkin).

Katoksen kattotuoleja rakennetaan suoraan paikalle ennen katon nostamista tolppien varaan.
Ktoksen kattotuolien rakentamista. Kuva: Markku Nummelin 26.10.2024.

Varsinaiset rakennustyöt alkoivat maanantaina 21.10. katoksen pohjien teolla ja maansiirtotöillä. Pintamaan humuskerros kuorittiin pois ja paikalle asennettiin roudan- suojaeristys, jonka päälle minimissään ylärinteen puolella 200 mm routimaton suoja- kerros. Peruskivet asennettiin tämän päälle.

Katoksen alemmat hirret on asennettu ja katon rakentaminen aloitettu poikkituennalla ja kurkihirren asennuksella.
Katoksen alemmat hirret on asennettu ja katon rakentaminen aloitettu poikkituennalla ja kurkihirren asennuksella. Kuva: Markku N ummelin 24.10.2024.

Peruskivien asettelun jälkeen kivien päälle rakennettiin katoksen alaosan hirsikehikko, joka kiinnitettiin perustuskiviin killa-ankkureilla. Seuraavaksi alkoi katon rakentaminen. Katon järeät poikittaispalkit tehtiin kahdesta toiseensa pultatusta hirrestä. Näiden päälle asennettiin kurkihirsi, joka on katoksen ainoa liimapuurakenne.

Syysajon jälkeen, jolloin katoksen paikka ja Minkiön asema-alue vapautui kesän liikennekauden jälkeen rakennustöitä vartyen voitiin katoksen paikka merkata maastoon. Su 15.9. kannettiin kesäterassin pöydät pois paikalta, purettiin kesän aikana paikalalla ollut telttakatos pois ja merkittiin katoksen paikka ja korot maastoon.

Katoksen julkisivujen piirustukset.
Katoksen julkisivujen piirustukset.

Museorautatieyhdistys ry:n tavoitteena on jo useamman vuoden ajan ollut parantaa Jokioisten Museorautatien matkailullista kiinnostavuutta ja matkailijoiden viihtymistä alueella.

Humppilan punamullattu pauinen halkokatos ratapihan äärellä.
Alkukatselmuksessa käytiin myös katsomassa mallia Humppilan halkokatoksesta, josta tässä kuva. Kuva: Marko Laine.

Kesän arkipäiviksi on kehitetty resiinamatkailutuotetta, jossa matkailijat voivat vuokra- ta resiinoita Minkiön museo-oppaalta, Minkiön kahvion keittiö on uusittu, asemalle on rakennettu yleisökäymälä, Minkiön asemalle kahvion läheisyyteen on hankittu ulkoka- lusteita, ympäristöä on siistitty ja asema-alueen ruohoalueet leikataan säännöllisesti.

Viikolla ajettavia tilausjunia ja niihin liittyviä matkailupaketteja on markkinoitu ryhmille ja tilausjunien määrä on noussut selvästi. Tilausjuna-asiakkaat haluavat myös yhä enenevissä määrin käyttää kahvio- ja ravintolapalveluita Minkiön asemalla. Eläkeläiset ja lapsiperheet on valikoitu tärkeimmäksi Museorautatien asiakasryhmäksi ja he vaativat nykyisin yhä parempitasoisia palveluita.

Minkiön aseman kahviokatos on osa näitä tavoitteita, joilla pyritään tarjoamaan mat- kailijoille parempia palveluita ja nostamaan museorautatien viihtyisyyttä.

Katoksen piirustukset ja kustannusarvion teki helmikuussa 2023 Matti Pelkonen Hattulasta. Katoksen rakentamista varten ei tarvittu rakennuslupaa, vaan toimenpidelupa, joka saatiin maaliskuussa 2023 riitti. Tukianomus investointihanketta varten tehtiin marraskuussa 2023 ja hankkeen toteuttamiseksi määriteltiin vuosi 2024.

Rakentajan löytyminen katokselle aiheutti haasteita, mutta lopulta tarjouspyyntöihin saatiin tarpeeksi vastauksia ja rakentajaksi valittiin Rakennustyö Tero Järvinen Lopelta.

Katoksen rakennustyön alkukatselmus pidettiin Tero Järvisen kanssa ti 20.8. Tulevan katoksen paikka ja käytettävät peruskivet tarkastettiin ja käytiin katsomassa malliksi Humppilan halkokatosta. Samalla sovittiin, että tarvittavat rakennepiirustukset hanki- taan ennen työn aloittamista.