Lämmittäjä ja veturinkuljettaja katsovat veturinhytistä ulos.
Talkootyö vanhojen museohöyryvetureiden kanssa on haasteellista, mutta palkitsevaa. Veturinkuljettajat Tapani Havia ja Jarkko Lehtonen JR4:n hytissä.

Liity jäseneksi kätevästi verkossa

Voit liittyä jäseneksi täyttämällä jäsenilmoituskaavakkeen. Mikäli haluat lisätietoja ota yhteyttä yhdistyksen sihteeriin Mathias Lutheriin.

Kiinnostavatko rautatiet sinua? Haluatko olla mukana oikean rautatien toiminnassa tai tukea Museorautatien toimintaa ja suomalaisen kapearaiderautatiekulttuurin säilymistä? Kiinnostaako sinua talkootoiminta ja vanhan rautatiekaluston kunnostus? Haluatko höyryveturin lämmittäjäksi? Haluatko Resiina-lehden neljästi vuodessa?

Museorautatieyhdistys ry on suomalaisen kaperaideperinteen säilyttämiseen keskittynyt aatteellinen yhteisö. Yhdistykseen kuuluu hieman yli 880 jäsentä eri puolilta Suomea ja ulkomailta. Yhdistyksen merkittävin toimintamuoto on Jokioisten Museorautatien ylläpito ja museojunien liikennöinti. Yhdistyksen kaikki toiminta perustuu täysin vapaaehtoiseen talkootyöhön.

Talkoolaisia asentamassa uutta vaihdetta.
Näkyvin osa Museorautatieyhdistyksen toiminnasta on Jokioisten Museorautatien ylläpito. Tässä korjataan vaihdetta Minkiön ratapihalla. Kuva: Marko Tuominen.

Vuonna 1968 joukko suomalaisia rautatieharrastajia huolestui Suomen kapearaiteisten yksityisrautateiden katoavaisuudesta. Hyvinkään ja Karkkilan välinen 45 kilometrin pituinen rautatie oli aktiivisista säilyttämisyrityksistä huolimatta juuri lakkautettu ja purettu, joten kolmestatoista yleiselle liikenteelle avattuna olleesta kapearaiteisesta rautatiestä oli jäljellä enää Jokioisten rautatie.

Höyryjuna seisoo valkoisen puisen Forssan asemarakennuksen edessä.
Museorautatietoiminnan alkuaikojen museojuna Forssan asemalla. Junaa vetää lahjoituksena saatu Hyvinkään-Karkkilan rautatien höyryveturi numero 5.

Sääntömuutos rekisteröity yhdistysrekisteriin 10.8.2011.

1. Yhdistyksen nimi on Museorautatieyhdistys ry. Sen kotipaikka on Jokioisten kunta ja toimialueena koko maa. Yhdistyksen kieli on suomi. Kansainvälisissä yhteyksissä yhdistyksestä käytetään nimeä Museijärnvägsföreningen r.f., Museum Railway Association tai Museumseisenbahnverein e.V.