Museorautatie r y:n syyskokous pidetään lauantaina 25.11.2023 kello 12:00 Kiipun kylätalolla Minkiön aseman vieressä, mikä näin kutsuna jäsenille ilmoitetaan. Kahvitarjoilu, ja kokouksen jälkeen mahdollisuus osallistua viikkoa myöhemmin ajettavan Joulupukin juna-tapahtuman valmisteluun.

Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, mutta linkin etäyhteyteen (kuva ja ääni, ei oikeutta äänestää) saa pyydettäessä sihteeriltä, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , kirjoita viimeistään päivää ennen niin ehdit saada vastauksen.

Käsitellään
1) sääntömääräiset asiat – ensi vuoden toimintasuunnitelman ja budjetin hyväksyminen, ensi vuoden jäsenmaksun päättäminen (pientä korotusta esitetään),  johtokunnan jäsenten ja toiminnantarkastajien valitseminen. Tällä kertaa uusien sääntöjen mukaisesti valitaan johtokuntaan mm kaksi varsinaista jäsentä.
2) ylimääräisenä asiana 600mm-kaluston luovutus (lahjoittaminen) Kovjoen kotiseutuyhdistykselle käytettäväksi Nykarleby Jernväg-radalla. Kyse on sekä Kovjoella jo kauan olleesta kalustosta että muutamasta vielä Humppilassa olevasta esineestä, ks erillinen luettelo (vaatii kirjautumisen).

Höyryveturi LWR 6, Helga on ollut Museorautatien liikenteessä vuodesta 1998 lähtien. Veturi on tällä hetkellä maailman vanhin suomalaisvalmisteinen, yhä ajokunnossa oleva veturi. Tampereen Pellava- ja rautateollisuus Osakeyhtiö valmisti vuonna 1909 kapearaiteiselle Loviisan-Wesijärven rautatielle höyryveturin, joka sai rautatiellä numerokseen kuusi. Tämä veturi veti junia Loviisan ja Lahden välillä aina vuoteen 1960 asti, jolloin rautatie lakkautettiin. Helga oli aluksi muistomerkkinä Loviisassa, mutta tuotiin Museorautatielle vuonna 1982 ja kunnostettiin ajokuntoiseksi vuosina 1997-98.

Iso tenderillä vatustettu höyryveturi.
LWR 6 höyryveturi. Piirros: PTJ Koskinen.

Höyryveturin tärkein osa on veturin höyrykattila. Sitä voidaan pitää veturin sydämenä, sillä koko veturin voima tulee höyrykattilasta. Helgan höyrykattila on alkuperäinen, vuodelta 1909. Höyrykattilan läpi kulkevat tuli- ja lieskaputket sekä tulistajaelementit. Nämä joutuvat jatkuvasti alttiiksi lämpötilojen muutokselle sekä kosteudelle, koska niitä ympäröi höyrykattilan vesi. Helgan höyrykattilan tuli- ja lieskaputket ovat nyt tulleet tiensä päähän ja vaativat uusimista, jotta veturin käyttöä museoliikenteessä voidaan jatkaa. Näiden erikoisvalmisteisten putkien uusiminen töineen maksaa arviolta 60 000-70 000 euroa.

Pyydämmekin pientä apua Museorautatien ystäviltä, jotta saisimme kerättyä alkupääomaa Helgan höyrykattilan kunnostukseen! Pienikin rahalahjoitus on merkittävä, kun lahjoittajia on vain tarpeeksi paljon. Esimerkiksi jos 1000 henkilöä lahjoittaa kukin 5 euroa, kertyy siitä jo 5000 euron kokonaissumma. Joukossa on voimaa!

Museorautatieyhdistys on saanut poliisiviranomaiselta luvan (RA/2020/523) kerätä varoja yhdistyksen monipuolisen toiminnan ja kulttuuriperinnön säilyttämisen rahoittamiseen. Yksityishenkilöiden lisäksi myös yritykset ja yhteisöt voivat halutessaan tukea toimintaamme.

4344,00 € 65 000 €


Päivitetty 15.11.2023.

Lahjoitukset voi ohjata Museorautatien pankkitilille:

  • Museorautatieyhdistys ry.
  • IBAN: FI63 5080 0620 0613 68
  • OKOYFIHH
  • Rahankeräysluvan saaja: Museorautatieyhdistys ry., Kiipuntie 49, 31630 MINKIÖ
  • Varojen käyttötarkoitus: Lahjoituksena saadut varat käytetään museorautatien radan, vetureiden, vaunujen ja rakennusten kunnossapitoon sekä suomalaisen rautatiekulttuuriperinnön säilyttämiseen elävän museon muodossa.
  • Luvan numero: RA/2020/523
Museorautatieyhdistys ja talkoolaiset kiittävät tuestasi!
Kouluttaja opettaa luokan edessä kurssilaisten seuratessa keskittyneesti.
OLM-koulutus meneillään. Kuva: Jussi Tepponen 25.3.2018.

Jokioisten Museorautatien OLM (Opasteet ja liikennemääräykset) -koulutus uusille halukkaille ja kertauskoulutettaville pidetään lauantaina 25.3. klo 10.00 alkaen (aamukahvit tarjolla klo 9.45) Minkiöllä Kiipun kylätalon tiloissa (iso kivirakennus aivan aseman vieressä). Koe, koulutus ja suoritettu käytännön harjoittelu oikeuttavat työskentelyyn Jokioisten Museorautatien liikennetehtävissä.

Koulutuksen jälkeen pidetään OLM-koe. Koulutuksen yhteydessä osallistujille tarjotaan lounas ja kahvit. Humppilaan klo 10-junalla saapuville tai Latovainion linja-autopysäkille klo 9.41 tai klo 10.10 saapuville järjestetään autokyyti Minkiölle ennakkoon sovittaessa.

Jos koulutusajankohta ei sovi, voit sopia henkilökohtaisesta tentistä. OLM-koulutukseen ilmoittautumisia ottaa vastaan Jussi Tepponen.

Ilmoittautumiset sekä OLM-koulutukseen että turvallisuuskatsaukseen pyydetään tekemään viimeistään 20.3.2023 mennessä.

Museorautatieyhdistys ry:n jäsenet kutsutaan kevätkokoukseen joka pidetään Kiipun kylätalolla Minkiön aseman vieressä sunnuntaina 26.3.2023 kello 12. Käsittelyssä sääntöjen määräämät kevätkokousasiat:

  • käsitellään kertomus edelliseltä toimintakaudelta;
  • käsitellään edellisen tilikauden tilinpäätös sekä toiminnantarkastajien/tilintarkastajien kertomus
  • käsitellään tili- ja vastuuvapauden myöntäminen edellisen toimintakauden johtokunnalle;
  • tarpeen vaatiessa päätetään mahdollisen kausiylijäämän käytöstä tai alijäämän täyttämisestä

Luvassa taas johtokunnan toimien säälimätöntä syynäämistä ja kertomusten kritiikkiä. Lisäksi kahvitarjoilu. Mahdollisuus seurata kokousta etänä tämän linkin kautta, mutta se ei sisällä kahvia eikä äänioikeutta. Tervetuloa!

Talkoolaiset syövät lounasta kevätauringon alla asemalaiturilla.
Lounastauko talkoiden lomassa Minkiöllä keväällä 1982. Kuva: Jorma Attila.

Kevään lähestyessä hyvää vauhtia on jokaisen hyvä tietää tulevista talkoista ja tapahtumista. Eli tässä alustavaa listaa, jota päivitetään kevään myötä:

Tulevia päivämääriä

La 25.3.
Opasteet ja liikennemääräykset (OLM) -koulutus ja koe Minkiön aseman Kiipun kylätalolla klo 10.00 alkaen
Su 26.3.
Museorautatieyhdistyksen kevätkokous Minkiön aseman Kiipun kylätalolla klo 12.00 alkaen
8.-9.4.
Nuorten viikonloppu 2023. Lisätietoja ja ilmoittautuminen tämän linkin takana.
Su 11.6.
Kesän 2023 liikennekausi alkaa. Avajaispäivänä vietetään Minkiön Mobiilipäivää ja Humppilapäivää samanaikaisesti

Kevään talkoita

Minkiöllä on talven ja kevään aikana pienimuotoisia talkoita lähes joka viikonloppu. Työn alla on mm postivaunun LWR160 peruskorjaus ja Schöma dieselveturin remontti. Kysy lisää talkoista talkoot [at] museorautatieyhdistys.fi -sähköpostiosoitteesta.