Kalenterissa ei tapahtumia.

Minkiön yleisökäymälä

Minkiön aseman seutu liittyy kunnalliseen viemäriverkkoon vuosien 2012 ja 2013 aikana. Tällöin tarjoutuu myös tilaisuus rakentaa Minkiön asemalle nykyaikaiset vaatimukset täyttävä käymälärakennus. Minkiöllä on tällä hetkellä yleisön käytössä vain puuceet, jotka etenkin vilkkaimpaan kesäaikaan eivät vastaa nykymatkailijoiden mukavuusvaatimuksia.

Punaiseksi maalattu puinen käymälärakennus.
Minkiön aseman yleisökäymälä. Kuva: Jussi Tepponen.

Käymälää varten on tarkoitus hakea ulkopuolista rahoitusta ja toiveena on, että käymälä olisi käytössä kesällä 2013.

Hanketta ovat tukeneet:

  lippu ja lause pieni


Tänään käymälä sai pintavärinsä kun se maalattiin punaiseksi. Lopullisen värisävyn rakennus tosin saa vasta talven jälkeen, jolloin viimeinen kerros punaista pintaväriä suditaan rakennuksen seiniin. Samalla kun seinät maalattiin punaisiksi ja vuorilaudat valkoisiksi saivat rakennuksen ulko-ovet ruskean pintavärin.

Myös rakennuksen viemäri- ja veisjohtoliitynnät viimeisteltiin kaivamalla putket suojaan rakennuksen alle. Aikaisemmat liitynnät oli tehty kaikessa kiireessä, jotta käymälät saatiin käyttöön heinäkuun lopussa olleelle Minkiön Höyryfestivaalille.


Kuvia juuri maalatusta käymälästä

Kirkkaan punainen vastamaalattu Minkiön käymälärakennus edestä terassin puolelta kuvattuna.
Juuri maalattu käymälä sisäänkäynnin suunnalta. Kuva: Jussi Tepponen 27.8.2013
Kirkkaan punainen vastamaalattu Minkiön käymälärakennus sivulta kuvattuna.
Juuri maalattu käymälä Kiipun kylätalolta kastottuna. Kuva: Jussi Tepponen 27.8.2013
Kirkkaan punainen vastamaalattu Minkiön käymälärakennus takaa kuvattuna.
Juuri maalattu käymälä takaa katsottuna. Myös viemäri ja vesijohtoliityntä on siirretty rakennuksen alle. Kuva: Jussi Tepponen 27.8.2013

Minkiön uusi yleisökäymälä on pieniä viimeistelytöitä lukuunottamatta valmis. Käymälä otettiin käyttöön jo heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Minkiön Höyryfestivaalin aikaan, mutta se viimeisteltiin vasta festivaalin jälkeen elokuun alussa, jolloin rakennus sai peltikaton sekä käymälän terassin ja sinne johtavan rampin kaiteet viimeisteltiin.

Kirkkaan punainen vastamaalattu Minkiön käymälärakennus.
Minkiön uusi yleisökäymälä vasta maalattuna. Kuva: Jussi Tepponen 27.8.2013

Käymälä sijaitsee kätevästi aseman keltaisen kahviorakennuksen takana ja siellä on miesten ja naisten vessan lisäksi inva-WC ja lastenhoitonurkkaus. Uuden käymälärakennuksen myötä voi kädetkin pestä nyt lämpimällä vedellä! Koko käymälärakennusprojektia voi seurata projektin omasta blogista

Uutta käymälää pääsee vielä ihastelemaan syysajoviikonloppuna. Liikennekausi 2013 loppuu virallisesti perinteiseen syysajoon ja kauden päättävään ilotulitukseen syyskuun puolessa välissä lauantaina 14.9.

Käymälärakennus alkaa olla lähes valmis. Höyryfestivaaleja seuraavalla viikolla käymlään asennettiin peltikatto ja käymälän terassin kaiteet viimeisteltiin. Nyt käymälä odottaa vielä piniä viimeistelytöitä ja rakennuksen maalausta. Rakennus tullaan näillä näkymin maalaamaan punaiseksi aikaisemmin suunnitellun keltaisen sijasta, sillä punainen väri istuu paremmin yhteen Humppilantieltä näkyvien Minkiön asema-alueen punaisten rakennusten kanssa.


Kuva käymälästä, jonka katto on juuri valmistunut

Tumman peltikaton saanut vielä valkoinen käymälärakennus.
Valmis käymälärakennus odottelee maalausta. Kuva: Jussi Tepponen 12.8.2013

Niin kun eilen jo kirjoiteltiin, saatiin kuin saatiinkin käymälä käyttöön Minkiön Höyryfestivaalille! Peltikatto ei vielä tullut valmiiksi, mutta onhan katossa aluskate ja säätiedotus on luvannut kaunista ja kuumaa keliä koko festivaaliviikonlopuksi!

Ihmiset ovat olleet tosi tyytyväisi uusin wc-tiloihin ja rakennuksen kapasiteetti on riittänyt hyvin myös Minkiön Höyryfestivaaleilla. Isompia jonoja ei ole ollut ja Saunan pellolla olevat vanhat kuivakäymälät on poistettu käytöstä. Tällöin pellolla ei enää ole "hajuhaittoja" ja vierailijat ovat ottaneet pellon piknik-käyttöön! Mikä sen mukavampaa kuin pitää piknik nurmikolla aseman vieressä ja katsella lähteviä ja saapuvia höyryjunia!


Kuvia käyttöön otetusta, mutta hieman keskeneräisestä käymälästä

Isojen kuusien reunustama polku käymälälle.
Käymälärakennukselle Keltaisen kahvion takaa johtava polku. Kuva: Jussi Tepponen 27.7.2013
Valkoinen vaakalaudoitettu käymlä, jonka edessä painekyllästetystä puusta tehty terassi.
Siinä se seisoo, uusi yleisökäymälä. Kuva: Jussi Tepponen 27.7.2013
Käymälän takaseinä, jossa pari pientä ikkunaa. Tasutalla häämöttää Minkiön asema-alue rakennuksineen.
Käymälä pellon (eli Humppilantien) puolelta. Kuva: Jussi Tepponen 27.7.2013
Käymälä sivulta, jolloin sen edessä oleva painekyllästetystä puusta tehty terassi ja ramppi näkyvät.
Käymälä Kiipun Kylätalon pihalta nähtynä. Kuva: Jussi Tepponen 27.7.2013

Kiire on ollut kova ennen höyryfestivvalia. Viemärin kaivuutyöt saatiin valmiiksi kuluneella viikolla, vaikka viemäripumppaamo meinasi myöhästyä ja putkien hankkiminenenkin oli monen mutkan takana, kun museorautatielle piti avata oma tili tavarantoimittajalle.

Käymälärakennuskin on nyt paikallaan, mutta kattopellit puuttuvat vielä! Pellit ovat tulossa vasta maanantaina, mutta festareihin vessat saataneen käyttöön. WC-koppien väliseinät tulivat tänään klo 14.00 maissa Kiitolinjalla Turusta ja niitä asennetaan parhaillaan. Rakennus on nyt myös kytketty sähköverkkoon ja vesi- ja viemäriputket on kytketty.

Kävelyrampit ja käymälän edusterassi ionrakennettu, joskin osa kaiderakenteista on vielä hieman kesken. Virtasen Late ajaa parhaillaan lätkällä käymälälle johtavan polun sepelöintiä tiukaksi ja Kari kärää polun tieltä kaadetun kuusen pöllejä polttopuulaanille... eli kyllä valmista tulee huomiseksi ja uusi käymälä on käytössä tämän vuoden Höyryfestivaaleilla!

Käymälärakennus kuljetettiin tänään kuorma-autolla Hämeenlinnasta, jossa se oli rakennettu, Minkiölle. Rakennus nostettiin autonosturilla valmiiksi tehdyille perustuksille. Koko projekti alkoi näyttää kertaheitolla valmiimmalta, sillä tähän asti tehty työ, kuten viemärien kaivaminen, perustusten teko ja itse rakennuksen rakentaminen Hämeenlinnassa ei ole apljoa näkynyt Minkiön asema-alueella!


Käymälä perustuksillaan

Käymälä nostettuna lopulliselle sijoituspaikalleen. Tuuli hulmuttaa kattopressua, josta rakennusmiehet yrittävät pitää kiinni.
Käymälärakennus on juuri nostettu paikalleen Minkiöllä. Kuva: Jussi Asteljoki 22.7.2013

Käymälän kaikki viemäritarvikkeet on nyt tilattu mukaanlukien pumppaamo, joka tarvitaan vessan liittämiseksi kunnnan paineviemäriin. Samalla on sovittu viemärin kaivuusta niiltä osin kuin sen toteuttaa ulkopuorinen urakoistija.

Vessan perustusten teko on myös aloitettu ja tulevana viikonloppuna olisi perustukset tarkoitus saada valmiiksi. Tämän jälkeen jossain vaiheessa ensi viikolla voidaan käymälärakennus kuljettaa Minkiölle ja nostaa paikalleen.

Nyt käymälärakennus alkaa hiljalleen valmistumaan. Seuraava isompi projekti on Minkiön viemäreiden suunnitelu ja rakentaminen, sekä perustusten teko käymälälle.


Kuvia käymäläprojektin tämänhetkisestä tilanteesta

Lähes valmis valkoisella vaakapaneloinilla paneloitu käymälä osittain pressuilla peitettynä.
Käymälärakennuksen valmista etuseinää. Kuva: Janne Rutonen 31.5.2013
Sisäkuvaa valkoiseksi maalatuista wc-tiloista.
Valmiita sisätiloja. Kuva: Janne Rutonen 31.5.2013

Tässä taas hieman väliaikatietoa rakennusprojektista. Ulkoseinät ovat jo saaneet vaakapneloinnin ja sisällä vessojen seinien levytys on kovassa vauhdissa. Kuten kuvista näkee ja jo aiemmin on kerrottu vessan katto rakennetaan vastaa Minkiöllä. Syyn tähän on se, että katto olisi ylittänyt kuorma-autokuljetukselle asetetun maksimileveyden ja katon rakentaminen paikanpäällä katsotttiin halvemmaksi kuin kalliin erikoiskuljetuksen järjestäminen saattoautoinen.


Kuvia käymäläprojektin tämänhetkisestä tilanteesta

Pressuilla huputettu käymälärakennus, jonka valkoiset seinäpaneelit pilkottavat paljaassa alaosassa.
Seinäpanelit asennettuna etuseinään. Kuva: Janne Rutonen 22.5.2013
Rakennusmies hommissa ruskeilla kipsilevyillä levytetyn käy,älän sisällä.
Sisätilat alkavat näyttää valmiilta. Kuva: Janne Rutonen 22.5.2013

Käymäläprojekti etenee kovaa vauhtia. Rakennuksen muodot alkavat jo hamottautua kuten oheisista kuvista hyvin näkee. Kun ulkoseinät ovat valmiit vuorossa on seuraavaksi käymälän sisätilojen rakentaminen. Mutta kuvista näkee paremmin missä mennään!


Kuvia käymäläprojektin tämänhetkisestä tilanteesta

Käymälän runko pystyssä. Lankuista tehdyt tukipuut ja tummat tuulensuojalevyt näkyvissä.
Yleisökäymälän etupuoli. Kuva: Janne Rutonen 15.5.2013
Käymälän runkoa sisältä, seinissä tuulensuojalevyt ulkpuolella ja kattotuolit asennettuiina, mutta katto vielä puuttuu.
Rakennuksen runkoa sisältä kuvattuna. Kuva: Janne Rutonen 15.5.2013

Museorautateiyhdistys ry on valinnut Minkiön aseman yleisökäymälän urakoitsijaksi Hämeenlinnalaisen J. Koskenmäki Oy:n. Käymälän runko rakennetaan valmiiksi Hämeenlinnassa, minkä jälkeen käymälä kuljetetaan autokuljetuksena Minkiölle siellä talkootöinä tehtävien perustusten päälle. Käymälärakennuksen katto asennetaan tämän jälkeen käymälän katto ja rakennetaan tarvittavat viemäriliitynnät.

Posti toi hankepäätöksen, jolla Minkiön aseman käymälähankkelle myönnettiin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2007-2013  Leader-toimintalinjan rahoitusta 18 360 euroa. hankkeen kokonaiskustannukset ovat hankesuunnitelman mukaan 30600 euroa, mutta jo nyt näyttää että suunnitelmista mennään ylitse.

Seuraavaksi vuorossa on urakoitsijan löytäminen itse vessarakennuksen rakentamistyöhön!

Käymälärakennukselle on tänään myönnetty rakennuslupa. Nyt Louna-Plussa ry:lle tehty avustushakemus pitää vielä täydentää rakennusluvalla ja sen jälkeen voidaan vain odottaa ja toivoa, että projektiin myönnettäisiin rahoitusta!

Minkiön yleisökäymlä-projekti käynnityi oikein toden teolla tänään kun käymälän lopulliset piirustukset saatiin valmiiksi ja käymäprojektia varten anottiin rahoitusta Louna-Plussa ry:ltä. Käymälän piirustukset on tehnyt Jokioisten Museorautatien rakennusmestari Janne Rutonen ja käymälän tyyli mukailee entisaikojen asemakäymälärakennusten tyyliä.

Käymälä tulee sijoittumaan aivan Minkiön aseman kahviona toimivan keltaisen asemamakasiinin läheisyyteen sen takana olevan kuusiaidan taakse Kiipun kylätalon puolelle aitaa. Tällöin käymälä on lähellä aluetta, jossa valtaosa matkailijoista oleskelee ja kuusiaidan ttakse sijoittuessaan rakennus ei tule muuttamaan Minkiön alkepräistä asemamiljöötä.


Käymälän havainnekuva

Piirustukset Minkiön yleisökäymälärakennuksesta, jossa naisten, inva ja miesten wc.
Minkiön yleisökäymälän piirustukset. Kuva: Janne Rutonen 25.11.2011