Humppilan uusi asemarakennus

Tässä käydään lävitse Humppilan uuden asemarakennuksen vaiheita. Tarkoitus on seurata asemarakennuksen vaiheita sen Humppilaan saapumisesta siihen asti kunnes rakennus on saatu korjattua ja otetaan käyttöön Jokioisten Museorautatiellä.

Humppilan uusi asemarakennus on entinen Riipan liikennepaikkarakennus.
Humppilan uusi asemarakennus on entinen Riipan liikennepaikkarakennus.

Vuoden toisella viikolla aseman kunnostus on päässyt niin pitkälle, että aseman yleisötilojen purkutyöt on saatu päätökseen. Purettujen 1980-luvun levypintojen alta paljastui alkuperäistä lautalattiaa, paneelikattoa ja seinien tapetteja. Tässä vaiheessa asemalle myös kytketiin työmaasähköt.

Aseman odotussali, jossa harmaa lankkulattai, valkoinen kattopanelointi ja paljaat hirsiseinät.
Aseman odotussali. Valkoinen paneelikatto ja harmaa lautalattia ovat alkuperäisiä ja hyvässä kunnossa. Takaseinällä näkyy puolipaneelin naulausjäljet. Kuva: Jussi Tepponen 9.1.2019.

kaiken purkutyön jälkeen oli vielä vuorossa siivousta. Aseman edessä ollut iso kasa naulaisia lautoja lastattiin Humppilassa odottavaan avotavaravaunuun odottamaan kuljetusta Minkiölle. Pienemät puun palat kuljettetiin suoraan autolla Minkiön polttopuulaanille.

Eriliasia seinän purkutöiden alta paljastuneita tapettimalleja.
Seinälevyjen alta paljastui muutamassa kohtaa vahoja tapettimalleja. Kukallinen tapetti on vanhinta tapettia ilmeisesti 1900-luvun alusta. Abstraktikuvioinen tapetti lienee myöhäisempää tapettia 1950-luvulta. Päälimmäisenä oli maalattu kokohkuviotapetti. Kuva: Jussi Tepponen 9.1.2019.

Humppilan asemalla purkutyöt jatkuivat viikonloppuna 4.-6.1. 2019. 1980-luvun rakenteiden alta paljastui jo vanhaa maalattua sisäkattopamelointia, joka jätetään tulevaisuudessa näkyviin. Purkutöiden pölyisintä vaihetta edustaa nyt aloitettu aseman betonilattian purku. Betonilattia puretaan ja sen alla oleva lautalattia kunnostetaan.

Iso purkulautakasa ja oransseihin vaatteisiin puketuneita työmiehiä aseman edustalla.
Aseman sisäosien purkutöistä kertynyttä puutavaraa ja lattian sementtilaatan paloja. Kuva: Teppo Niemi 6.1.2019.
Valkoiseksi maalattau helmipaneeloitua kattoa.
Vanha helmipaneeloitu katto on saatu näkyviin. Kuva: Teppo Niemi 6.2.2019.

Aseman ulkopuolella aloitettiin oven alla olevan ulkoseinän lahovaurion korjaus. Jossain vaiheessa asemaan olo valettu betniset portaat. Aikojen kuluessa betoniportaat olivat luovuttaneet kostetutta ulkolaudoitukseen, joka oli oven alta täysin lahonnut. Onneksi laudoituksen korjaus ei ole vaikea homma. Aseman betoniportaat tullaan korvaamaan alkuperäisen kaltaisilla pusilla portailla, jotta lahovaurioita ei enää pääsee syntymään.

Aseman seinälaudoitusta on purettu etuoven alta.
Aseman betoniportaiden ovenalukselle aiheuttamien lahovaurioiden korjaus meneillään. Kuva: Teppo Niemi 6.1.2019.

Joulun välipäivinä asemarakennuksen sisustuksen purkutyöt pääsivät todella vauhtiin. Sisäseinien ja -katon ikilevyverhoilun purkaminen on ensimmäinen iso työvaihe. Seiniin on laitettu valtava määrä levyä kun asemarakennus muutettiin turvalaitetilaksi.

Purkutöitä aseman sisäpuolella.
Laituri ei ole lustinrata, varoittaa vanha juliste levyjen alta paljastuneessa vanhassa seinässä. Kuva: Marko Laine 26.12.2018.

Purkutöiden yhteydessä on tullut vastaan muutama mukava löydös. Seinistä on löytynyt vanhoja tapettimalleja, jotka on otettu talteen ja levyjen alla ollut paneloitu valkoiseksi maalattu sisäkatto on myös kohtalaisessa kunnossa. Asemalle saatiin myös lisää valoa, kun levyjen alle jääneet ikkunat saatiin jälleen näkyviin.

Vuoden ensimmäisenä viikonloppuna purkutyöt jatkuvat ja toivottavasti jo helmikuun aikana päästään korjaamaan alta paljastuvia pintoja. Sään salliessa asemarakennukseen on tarkoitus tehdä myös pieniä ulkokorjauksia.

Aseman nimikyltti asennettiin paikalleen Tapaninpäivänä 26.12.2018. Samalla aloitettiin aseman sisäpuolen purkutöitä. Ennen purkutöitä teetettiin kuitenkin asbestikartoitus aseman sisällä. Pelot asbestin löytymisestä olivat turhia ja asema sai puhtaat paperit.

Humppila-nimikylttiä ruuvataan aseman seinään.
Humppilan aseman nimikyltti kiinnitettiin uuteen asemarakennukseen Tapaninpäivänä 26.12.2018. Kuva: Teppo Niemi

Myös aseman vesikaton pitävyys tarkastettiin ja katon todettiin olevan kunnossa ja aseman ullakon täysin kuiva. Ullakolta löytyi myös aarteita eli aseman vanhat sisimmät ikkunat, vanha lippuluukku ja muita tavaroita, joita tullaan laittamaan näytille aseman avautuessa.

Asemarakennus kuormattuna junavaunuun.
Humppilan vanha asema lähdössä Humppilasta junakyydillä kohti Minkiötä. Asema saapui vuonna 1994 myöskin junakyydillä Matkusta Humppilaan. Kuva: Teppo Niemi 26.12.2018.

Tapaninpäivänä Humppilan vanha asemarakennus lähti junakuljetuksena Humppilasta Minkiölle varastoon odottamaan tulevia tehtäviä. Rakennus tuli aikanaan Humppilaan myöskin junanvaunuun lastattuna Matkun asemalta.

Aseman siirtoprojektin viimeinen työvaihe oli aseman laskeminen tukipalikoiden varasta kivijalan päälle. Tämä työ tehtiin perjantaina 14.12. Asemarakennusta nostettiin kulma kerrallaan ja isojen tukipalikoiden tilalle laitettiin pienemmät kiilat. Asemarakennus tullaan suoristamaan lopulliseen asentoonsa kevällä, kun kivijalan kivet ovat asettuneet lopullisille paikoilleen talven jälkeen.

Puinen asemarakennus jonka ympärillä monia työkoneita.
Humppilan uusi asemarakennus lasketaan väliaikisilta palikoilta kiilojen päälle. Kuva: Jyrki Längman 14.12.2018.

Kaiken tämän jälkeen jäljellä oli vielä ratapihan siivous, jota aloiteltiin nostelemalla ratatyökoneella suurimpia pölkkyjä jo vaunuihin.

Aseman ympärillä keltaisia työkoneita.
Asemarakennus on nyt kauttaaltaan kiilojen varassa ja nostotyö on valmis. Kuva: Jyrki Längman 14.12.2018.
Ratatyökoneen hiabilla siivotaan pölkkyjä kun etualalla on uusi puinen asematakennus.
Viimeisenä on vuorossa vielä ratapihan siivous. Kuva: Jyrki Längman 14.12.2018.

Torstaina 13.12. oli vuorossa aseman nosto kivijalan päälle. Nyt nosto-operaatioon oli tilattu toinenkin autonosturi ja nosto palikoiden päälle kivijalalle onnistui pitkän päivän jälkeen. Nostopalkkien poiston jälkeen voitiin lopulta ihailla asemaa lähes lopullisella paikallaan.

Asemarakennus kiskojen päälle rakennetun väliaikaisen pölkkypedin päällä.
Asema välilaskupaikassa, johon se nostettiin lavetilta myöhään illalla 12.12.2018. Kuva: Jyrki Längman 13.12.2018

Noston jälkeen aloitettiin jo hieman paikkojen siivoamista. Tällä kertaa matka sujui edellistä päivää nopeammin, sillä työjunan veturina oli TU4-veturi.

Kuva asemarakennuksen takaa kivijalasta, jonka päälle rakennus nostetaan.
Aseman kivijalka. Kuva: Jyrki Längman 13.12.2018.
Asemarakennus nousee kahden autonosturin koukuissa roikkuen.
Asemaa nostetaan kivijalan päälle. Kuva: Jyrki Längman 13.12.2018.
Puinen asemarakennus luonnonkivisellä kivijalalla.
Humppilan uusi asemarakennus, vihdoinkin kivijalalla. Kuva: Jyrki Längman 12.12.2018.
Vihreän dieselveturin vetämä juna aseman edustalla. Ratapiha on täynä pölkkyjä hujan hajan.
Asema on vihdoin kivijalan päällä, TU4 kummastelee uutta tulijaa. Kuva: Jyrki Längman 13.12.2018.

Keskiviikkona 12.12. klo 03.05, 12 tunnin 15 minuutin matkustamisen jälkeen läpi lumen, rännän, veden, suolan ja kuran asema saapui perille Humppilaan. Yön aikana saapuivat Humppilaan myös aseman kivijalan kivet.

Kivijalan isoja kiviä asetellaan kaivinkoneella ja miesvoimin.
Humppilan uuden aseman kivijalkaa kootaan Riipan aseman kivistä. Kuva: Jyrki Längman 12.12.2018.

Aamulla alkoivat työt Humppilassa. Toisaalla valmisteltiin nostoa ja toisaalla alettiin rakentaa isoa palapeliä kivijalan kivistä. Kivet oli numeroitu Riipassa, mutta herra Murphy oli päässyt mukaan ja kivien numerointi oli mennyt hieman sekaisin. Siinä sitten vähän aikaa mittailtiin ja mietittiin, mutta lopulta illan jo pimettyä ja valonheitinten sytyttyä kivijalka saatiin valmiiksi hieman kello viiden jälkeen.

Asemarakennus lavetinpäällä, joka peruttaa radan ylitse.
Riipan asemarakennus saapuu Humppilassa nostopaikalle. Kuva: Jyrki Längman 12.12.2018.

Aseman nosto alkoi tekemällä lavetille väliaikainen tie Humppilan siirtokuormausalueen raiteiden ylitse ja peruuttamalla lavetti tälle tielle. Nostoa alettiin sitten valmistella, mutta jälleen tuli pieniä mutkia matkaan. Yksi nostopalkeista pääsi nuljahtamaan pituussuunnassa ja taipui mutkalle.

Siinä vaiheessa ei auttanut kuin tilata paikalle uusi nostopalkki. Lopulta nosto lavetin päältä välipisteelle onnistui illan myöhäisinä tunteina. Rättiväsynyt Museorautatieyhdistyksen talkooporukka pääsi Minkiölle työjunineen vasta puolelta öin.

Riipan asemarakennuksen matka Humppilan uudeksi asemaksi pääsi lopulta alkamaan tiistaiaamuna 11.12. Asemanrakennuksen kuljetuksen valmisteluthan pysähtyivät pari kuukautta sitten toimenpidekieltoon. Tämän jälkeen yksi jos toinenkin on tehnyt paljon töitä ja kymmeniä, jollei satoja puheluja on soiteltu ja papereita täytetty. Lopulta liikennevirasto sai rakennukselle lainvoimainen purkuluvan, jonka myötä asemarakennuksen nostopäiväksi Riipassa voitiin sopia tiistai 11.12.

Heti aamutuimaan alkoivat asemarakennuksen koenostot Riipassa. Tällöin vastaan tuli ensimmäinen yllätys. Asema painoikin 10 tonnin sijaan 24 tonnia, eli lähes 2,5 kertaa arvioidun verran. Onneksi Riippaan oli hankittu tarpeeksi järeä nosturi ja lisäpaino ei tuottanut ongelmia.

Asemarakennus roikku nosturin koukusta ilmassa.
Riipan asemarakennus on juuri nostettu kivijalaltaan ilmaan. Kuva: Jarno Heikkinen 11.12.2018.

Nostojen ajaksi piti pääradan ajojohtimien jännite katkaista kaksi kertaa; ensin aamun koenostoa varten ja sitten varsinaista aseman nostoa varten. Jännitekatkoa oli anottu kaksi viikkoa aikaisemmin heti kun purkulupa rakennukselle oli saatu.

Asemarakennus on juuri laskeutunut nosturin avulla kuljetuslavetille.
Riipan asemarakennus on juuri laskettu kuljetuslavetille. Kuva: Jarno Heikkinen 11.12.2018.

Ennen nostoa oli jo aiemmin syksyllä asemarakennusta valmisteltu nostoa varten purkamalla se tiilikatto ja tukemalla asemarakennusta kuljetusta varten. Myös nostopalkkien aseman alle pujottamista varten oli aseman portaat sekä kivijalan kiviä poistettu.

Kun asema oli saatu nostettua lavetin kyytiin, ja nostoporukat olivat nauttineet kyläläisten tarjoamat läksiäiskahvit asemarakennuksen kunniaksi, saattoi pitkä matka etelään alkaa.